28 Απρ 2014

ΓΙΟΡΤΑΣΕ ΤΟ ΔΕΜΑΤΙ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ

Μέσα σε έντονο πανηγυρικό κλίμα γιόρτασε το Δεμάτι την κατάκτηση του πρωταθλήματος.
Το παρών στο γήπεδο της Γαρίπας έδωσε ο πρόεδρος της ΕΠΣΗ Νίκος Τζώρτζογλου, μαζί με τους Γιώργο Βοζικάκη και Κώστα Θεοδοσάκη, απονέμοντας μέσα σε πανηγυρικό κλίμα το κύπελλο στους πρωταθλητές, οι οποίοι φορούσαν και τα ανάλογα επετειακά μπλουζάκια.
Μετά το φιλικό δίτερμα με το Ίνι, ακολούθησε τραπέζι στην πλατεία του χωριού με αρκετούς μεζέδες και άφθονο κρασί.





ΚΑΤΕΤΕΘΗΣΑΝ ΤΑ ΝΕΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ

Έκλεισαν χθές Κυριακή και κατατέθηκαν στο Πρωτοδικείο Ηρακλείου από τους υποψηφίους Δημάρχους του Δήμου Μίνωα Πεδιάδος τα ψηφοδέλτια για τις ερχόμενες δημοτικές εκλογές.
Από το Δεμάτι θα έχουμε επτά υποψηφίους που θα μονομαχίσουν στην εκλογική μάχη της 18 Μαίου.






'ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ ΤΟΠΟΣ ΜΕ ΜΕΛΛΟΝ' Ζαχαρίας Καλογεράκης
  1. Φτυλάκης Γεώργιος του Μαρίνου (Δημοτική Ενότητα)
  2. Καρακωνσταντάκης Ιωάννης του Εμμανουήλ (Τοπική κοινότητα Δεματίου)  
  3. Μακρυγιωργάκης Κωνσταντίνος του Ιωάννη (Τοπική κοινότητα Δεματίου)
'ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ' Χαράλαμπος Γιαννόπουλος
  1. Στυλιανάκης Μιχαήλ του Στυλιανού (Δημοτική Ενότητα)
  2. Γιωργανάκης Ευάγγελος του Ιωάννη  (Τοπική κοινότητα Δεματίου)
  3. Καρακωνσταντάκης Γεώργιος του Δημητρίου  (Τοπική κοινότητα Δεματίου)
'ΑΞΙΑ' Γεώργιος Μαυραντωνάκης
  1. Συνάκης Νεκτάριος του Εμμανουήλ (Τοπική κοινότητα Δεματίου)
 
Στον συνδυασμό με το όνομα «ΑΞΙΑ» ο Νεκτάριος Συνάκης του Εμμανουήλ, υποψήφιος της τοπικής κοινότητας Δεματίου, δεν θα είναι υποψήφιος λόγω ανακλήσεως της υποψηφιότητάς του.

ΕΡΓΑ ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗΣ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

Έργα ασφαλτόστρωσης στον περιφερειακό του χωριού εκτελούνται αυτές τις ημέρες από από την τεχνική εταιρεία ΜΑΡΜΙ Α.Ε με την χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης. Η νέα άσφαλτος καλύπτει τις μεγάλες λακκούβες που είχαν δημιουργηθεί από την καθίζηση του εδάφους όπου για αρκετά χρόνια ταλαιπωρούσαν τους οδηγούς που κινούνταν με τα αυτοκίνητα τους από το συγκεκριμένο δρόμο.



24 Απρ 2014

ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ

H Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εξέδωσε έναν αναλυτικό οδηγό για την ορθή συμπλήρωση και υποβολή των αιτήσεων είσπραξης των επιδομάτων του κοινωνικού μερίσματος.
Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέχρι τις 30 Ιουνίου 2014 και η καταβολή στους δικαιούχους πραγματοποιείται εντός του πρώτου δεκαημέρου του επόμενου μήνα από τον μήνα υποβολής της αίτησης. Απαραίτητη προϋπόθεση για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος αποτελεί η υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος (Ε1) του αιτούντος (ή της αιτούσας) για το οικονομικό έτος 2013.

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη μέσω της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.gsis.gr. Από την ιστοσελίδα αυτή, ο ενδιαφερόμενος πρέπει να επιλέξει την Υπηρεσία «Αίτηση Χορήγησης Επιδόματος Κοινωνικού Μερίσματος». Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο σύστημα TAXISnet, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να εισέλθει στην εφαρμογή.
Μετά την είσοδο στην εφαρμογή, πρέπει να εισάγει:

Α. Τα προσωπικά του στοιχεία.
Συγκεκριμένα πρέπει να δηλώσει:
  • Οικογενειακή του κατάσταση (Άγαμος ή Έγγαμος),
  • Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.)
  • Έτος γέννησής του,
  • Αριθμό παροχής της οικίας του ή, σε περίπτωση μη ύπαρξής τέτοιου αριθμού, τη διεύθυνσή του, εάν ο ίδιος έχει ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, συμπληρώνοντας τη σχετική ένδειξη στοιχεία επικοινωνίας (όπως τηλέφωνο και διεύθυνση e-mail),
  • Αριθμό ΙΒΑΝ ενός τραπεζικού λογαριασμού του, για την πίστωση του μερίσματος, σε περίπτωση που κριθεί ως δικαιούχος.
  • Υπεύθυνη δήλωση για την ορθότητα των στοιχείων της αίτησης.
Β. Τα στοιχεία του/της συζύγου, των προστατευόμενων τέκνων ή των προσώπων που φιλοξενεί. Για κάθε ένα από αυτά τα μέλη, πρέπει να συμπληρώσει τη σχέση του, δηλαδή το εάν είναι:
  • Σύζυγος
  • Προστατευόμενο τέκνο
  • Ανήλικος φιλοξενούμενος
  • Ενήλικας φιλοξενούμενος
  • Υποχρεωτικά τον Α.Φ.Μ. για τους άνω των 18 και για όσους ανηλίκους διαθέτουν Α.Φ.Μ.
  • Υποχρεωτικά το ονοματεπώνυμο του μέλους, σε περίπτωση που αυτό δεν διαθέτει Α.Φ.Μ.
  • Υποχρεωτικά τον Α.Μ.Κ.Α.
  • Έτος γέννησής του
  • 'Ενδειξη εάν έχει ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.
Ο αιτών, αφού συμπληρώσει τα προσωπικά του στοιχεία στην αρχική οθόνη, συνεχίζει με την καταχώρηση των υπολοίπων μελών, πατώντας «εισαγωγή μέλους». Στη συνέχεια καταχωρεί τα στοιχεία κάθε μέλους και ολοκληρώνει την καταχώρηση πατώντας «καταχώρηση μέλους».
Εξαιρούνται από τη δυνατότητα υποβολής αίτησης χορήγησης κοινωνικού μερίσματος, τα προστατευόμενα μέλη που δηλώνονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, καθώς και τα πρόσωπα που δηλώνουν ότι φιλοξενούνται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

Όσοι υποβάλλουν αίτηση μέχρι το τέλος του μήνα θα δουν το ποσό πιστωμένο στον λογαριασμό τους μέχρι τις 10 Μαΐου ενώ αιτήσεις που υποβλήθηκαν από μακροχρόνια ανέργους και απορρίφθηκαν θα αξιολογηθούν εκ νέου μετά την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

23 Απρ 2014

ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ Ο ΠΕΤΡΟΣ ΦΤΥΛΑΚΗΣ

Αργά την νύχτα 22 Απριλίου έφυγε από τη ζωή ο συγχωριανός μας Πέτρος Φτυλάκης σε ηλικία 74 ετών από ανακοπή της καρδιάς.

Η νεκρώσιμος ακολουθία τελέστει σήμερα Τετάρτη 23 Απριλίου στις 15:00 στον Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου στο Δεμάτι.

Το Demati News εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

20 Απρ 2014

ΑΣ ΞΑΝΑΒΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΧΑΜΕΝΗ ΜΑΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Της Μαρίνας Κανακαράκη
Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε και ακούμε καθημερινά γύρω μας ανθρώπους θλιμμένους , απογοητευμένους χωρίς διάθεση για ζωή. 
Τα μέσα μαζικής επικοινωνίας μας βομβαρδίσουν με χιλιάδες δυσάρεστες ειδήσεις και εμείς σχεδόν έχουμε εθιστεί σε αυτές και πλέον δεν μας προκαλούν κανένα συναίσθημα . 
Πως φτάσαμε ως εδώ? Γιατί ένα λαός από την φύση του δραστήριος και χαρούμενος έφτασε να μην θέλει να δημιουργήσει , να ζήσει , να χαρεί? Τις τελευταίες δεκαετίες οι πολιτικοί μας , αυτοί που διαχειρίζονταν την τύχη αυτού του τόπου τεχνηέντως και με σκοπό την πολιτική τους μακροημέρευση μας μας ώθησαν με έμμεσο τρόπο να αλλάξουμε νοοτροπία και στάση απέναντι σε σημαντικά θέματα . 
Βέβαια όλα αυτά έγιναν και με την δική μας ευθύνη και συμμετοχή. Δεν είμαστε άμοιροι ευθυνών γιατί εμείς τους δίναμε το δικαίωμα με την ψήφο μας να το κάνουν και γιατί μάθαμε να ζούμε εύκολα χωρίς πολύ κόπο πιστεύοντας ότι η πλασματική ευημερία θα συνεχιζόταν για πάντα. Διαχειριστήκαμε λάθος χρήματα επιχορηγήσεων και επιδοτήσεων τα οποία προοριζόταν για την δημιουργία υποδομών με σκοπό την αύξηση της παραγωγής , της βελτίωσης της ποιότητας και τη μείωση του κόστους παραγωγής των προϊόντων μας . Έτσι αντί να κάνουμε τα προϊόντα μας περισσότερο ανταγωνιστικά τα υποβαθμίσαμε και αυξήσαμε το κόστος παραγωγής τους με αποτέλεσμα να μην μπορούμε σήμερα να ανταγωνιστούμε άλλες χώρες με παρόμοια παραγωγή .
Οι επιχειρηματίες εγκλωβίστηκαν σε ζημιογόνες επιχειρήσεις με δάνεια κίνησης από τις τράπεζες τα οποία στην συνέχεια έγιναν θηλιά στον λαιμό τους . Έτσι όταν σταμάτησε ο δανεισμός από τις τράπεζες οι επιχειρήσεις βούλιαξαν και οι άνθρωποι καταστράφηκαν οικονομικά και έφτασαν στην απελπισία. Οι επιστήμονες αφού σπούδασαν με χρήματα του φτωχού ελληνικού κράτους , απαξιώθηκαν στην συνέχεια απ΄ αυτό και εκδιώχτηκαν στο εξωτερικό να προσφέρουν χωρίς κόστος για τα άλλα πλούσια κράτη τις γνώσεις τους. Δαιμονοποιήσαμε έννοιες όπως η αξιοκρατία , αξιολόγηση και μάθαμε να μην τις εφαρμόζουμε . Στοχοποιήσαμε το κέρδος χωρίς να μας ενδιαφέρει αν είναι νόμιμο ή όχι με αποτέλεσμα όποιος νόμιμα προσπαθούσε να αυξήσει το εισόδημα του να τιμωρείται πρώτα από την ίδια την πολιτεία και μετά να γίνεται στόχος από όλους εμάς. Μάθαμε να θεωρούμε το κράτος ξένο προς εμάς , να μην το σεβόμαστε και να μην μας σέβεται , να το κλέβουμε και να μας κλέβει. Δεν αντιληφθήκαμε ότι το κράτος είμαστε εμείς οι ίδιοι. Μάθαμε να ψηφίσουμε ανθρώπους όχι άξιους ,ηθικούς και ικανούς να διαχειριστούν τον τόπο μας αλλά ανθρώπους που το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν το προσωπικό τους όφελος . Έτσι αλλοιώθηκαν με την προτροπή των πολιτικών, και με την δική μας ανοχή φυσικά , βασικά χαρακτηριστικά του έθνους . Γίναμε νωχελικοί, αδιάφοροι ,αδύναμοι και απρόθυμοι να αντιδράσουμε. Αποξενωθήκαμε από τους συνανθρώπους και μάθαμε να κλείνουμε τα μάτια και τα αυτιά μας στον πόνο και την δυστυχία του διπλανού μας γιατί θεωρούσαμε ότι εμάς δεν θα μας ακουμπούσε ποτέ. Και τώρα που φτάσαμε λίγο πριν την καταστροφή μας κατέλαβε η απογοήτευση , κάναμε την μιζέρια καθημερινότητα και καταλάβαμε ότι όλα αυτά τα χρόνια κάναμε λάθος . Όμως αυτό είναι το πιο σημαντικό ,ότι το καταλάβαμε . Γιατί τώρα μπορούμε να επανορθώσουμε. 
Η κρίση μας έκανε πιο ώριμους , πιο σοφούς , μας έδωσε την ευκαιρία να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να βγούμε μέσα από αυτήν πιο δυνατοί , πιο ανθρώπινοι και έτοιμοι να ξεκινήσουμε από την αρχή. Ήρθαμε πιο κοντά με τον συνάνθρωπο μας και ξαναβγάλαμε στην επιφάνεια αξίες ξεχασμένες . Τώρα που δεν έχουμε πια κάτι να χάσουμε πρέπει να σηκώσουμε το ανάστημα μας ψηλά , να ανακτήσουμε την χαμένη μας αξιοπρέπεια και πάρουμε την ζωή μας στα χέρια μας . Τέρμα η καταστροφολογία , φτάνει με τις Κασσάνδρες που προφητεύουν την καταστροφή της χώρας κάθε μήνα , κάθε εβδομάδα , κάθε μέρα .

Ας κλείσουμε τα αυτιά σαν άλλος Οδυσσέας στις σειρήνες της καταστροφολογίας, ας ανασκουμπωθούμε και να ξεκινήσουμε από την αρχή σωστά αυτή τη φορά. Να δώσουμε ευκαιρίες σε ανθρώπους ηθικούς που έχουν αποδείξει μέσα από την προσωπική τους πορεία ότι μπορούν και θέλουν να προσφέρουν σε αυτόν τον τόπο. Να πάψουμε να σκεφτόμαστε με παρωπίδες , να μάθουμε να επιλέγουμε τους πολιτικούς μας όχι με βάση το πόσο συχνά τους βλέπουμε στα ΜΜΕ και στις κοινωνικές εκδηλώσεις αλλά με βάση το πόσο σοβαρά βλέπουν το ρόλο τους . Να απομονώσουμε τις συντεχνίες που όλα αυτά τα χρόνια κρατούν την χώρα καθηλωμένη .

Η χώρα αυτή έχει πολλά να μας προσφέρει φτάνει να τα δούμε και να τα αξιοποιήσουμε σωστά :

• Ο πρωτογενής αγροτικός και κτηνοτροφικός τομέας αν οργανωθεί σωστά και δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές που θα κάνουν τα προϊόντα μας ποιοτικά , ανταγωνιστικά , επικερδή θα δώσει ανάσα σε πολλούς νέους άνεργους στην επαρχία.

• Η αλιεία μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μοχλό στην ανάπτυξη των νησιωτικών περιοχών .

• Ο τουρισμός με την κατάλληλη προβολή και παρεμβάσεις( εναλλακτικές μορφές τουρισμού, επιμήκυνση τουριστικής περιόδου) μπορεί να προσφέρει σημαντικά στην οικονομία της χώρας .

• η ίδρυση ξενόγλωσσων ιδιωτικών πανεπιστημίων μπορεί να αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη προσελκύοντας φοιτητές από όλα τα μέρη του κόσμου και αποτρέποντας την διαρροή ελλήνων φοιτητών σε ξενόγλωσσα πανεπιστήμια που εδρεύουν σε άλλες χώρες .

Αυτά είναι μερικά από τα πολλά που μπορεί αυτή η χώρα , η Χώρα μας να μας προσφέρει . Γι΄ αυτό ας ξαναβρούμε την χαμένη μας ταυτότητα , ας βάλουμε τον πήχη ψηλά και να προσπαθήσουμε να τον φτάσουμε . Και σίγουρα θα τα καταφέρουμε , γιατί πάνω απ’ όλα είμαστε ΕΛΛΗΝΕΣ ικανοί για όλα όταν το θελήσουμε .

17 Απρ 2014

ΟΙ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΕΣ... ΚΑΡΕΚΛΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ



Παρατηρείτε σχεδόν σε όλες τις εκκλησίες το φαινόμενο με τις ενοικιαζόμενες... καρέκλες από τις θεοσεβούμενες και τους θεοσεβούμενους, που θεωρούν ότι η θέση πρέπει να τους περιμένει ακόμα κι αν δεν είναι εκεί…!!!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα έχουμε φυσικά και στο χωριό μας… με τις δήθεν χριστιανές και χριστιανούς να αρπάζουν την καρέκλα, λες και είναι δικιά τους.

Φυσικά αυτές τις άγιες ημέρες που οι εκκλησίες ασφυκτιούν από κόσμο, το φαινόμενο γίνεται ποιο έντονο. Πρόσφατο παράδειγμα, σήμερα που ήμουνα στο χωριό, κάποια στιγμή συνάντησα κάποιο συγγενικό μου πρόσωπο… μετά την καθιερωμένη χαιρετούρα του είπα… θα πας στην εκκλησία..? και η απάντηση που μου έδωσε… δεν πάω παιδί μου γιατί δεν μπορώ να βλέπω τόσο εγωισμό ειδικά μέσα στην εκκλησία… κι όταν ρώτησα ξανά, μα γιατί το λες αυτό...? μου απαντάει: <<προχθές είχα πάει στην εκκλησία και καθώς άναψα το κερί μου, βρήκα μια καρέκλα κενή και κάθισα… αμέσως με πλησιάζει μια (κυρία) και μου λέει, αυτή η καρέκλα είναι της (τάδε) αλλά δεν έχει έρθει ακόμα….!!!!>>

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυρία που θα ερχόταν ήταν 20 χρόνια νεότερη…..!!!!!

15 Απρ 2014

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ



Στις 2 Ιανουαρίου με ανακοίνωση που τότε εξέδωσα,  είχα πει ότι σκεφτόμουνα να συμμετάσχω πιθανά στις επόμενες Δημοτικές εκλογές και συγκεκριμένα στην τοπική κοινότητα Δεματίου.

θα  επανέλθω σήμερα γιατί πολλοί από εσάς με ρωτάτε ακόμα αν θα είμαι τελικά υποψήφιος, και θα σας πω, ότι δεν θα είμαι υποψήφιος, και ούτε στηρίζω κάποιο υποψήφιο.

Είμαι ένας απλός, ανεξάρτητος δημότης και τίποτα άλλο.

Οι λόγοι που δεν θα είμαι υποψήφιος.. είναι καθαρά προσωπικοί και δεν κάνω πλάτες σε κάποιους όπως ακούγεται από μερικούς - μερικούς…!! 

Καλώ όλους εσάς που θα ασχοληθείτε τελικά με τα κοινά...  να αφήσετε στην άκρη...  τα μου είπε ο τάδε, και τα του είπε ο τάδε... και δουλέψετε τον προεκλογικό σας αγώνα χωρίς να διχάσετε κι άλλο το χωριό... και κοιτάξτε το συμφέρον του τόπου μας από όποια παράταξη κι αν ανήκετε.

Με εκτίμηση
Γιώργος Κανακαράκης